Nijlandtax

Nijlandtax gevestigd in Den Haag steunt sociaal nieuws in haar strijd voor een gelijke welvaart. Wanneer wij zoveel kunnen, zou er geen armoede mogen zijn in Nederland. Armoede is niet alleen een inkomensvraag. Armoede heeft ook met bestedingen te maken. Sinds 2009 help ik mensen met weinig inkomen met financiële, administratieve, uitkering en belastingzaken. Ik zie dat er bijstandsmoeders zijn die auto rijden. Er zijn ook mensen met bijstand, die moeten kiezen tussen het roken van shag, een joint of het drinken van een biertje en een dak boven hun hoofd of eten. Ik zie dat er veel jongen mensen zijn en mensen van middelbare leeftijd, die op een laag inkomen zitten en daarnaast dit soort gewoontes hebben. Het patroon is dat het geld op is voordat er weer gestort wordt. Ik zie dat wanneer er bewind is voor dergelijke situaties en een stabiele woonsituatie – mensen weer kunnen floreren.

Echter, ik zie ook dat bewind als een zwaar middel wordt gezien en ervaren en dat mensen de eigen regie heel belangrijk blijven vinden. Dat betekent dat er veel mensen zijn die door slechte gewoonten en een laag inkomen continu in de problemen zijn.

Deze mensen en dat zijn er heel veel, die zijn aan het overleven (1.4 miljoen in Nederland). Pas als de slechte gewoontes onder controle zijn of het inkomen hoger verdwijnen de problemen. De uitkeringen houden geen rekening met deze gewoontes, die eigenlijk breed door de samenleving aanwezig zijn. Als het niet duidelijk ongezonde gewoonten zijn, dan heeft eigenlijk iedereen, behalve de bijstandsmoeder met auto, slechte financiële gewoonten, die aan het licht komen bij te weinig inkomen. De vraag is of het normaal is dat wij grote groepen mensen in een overlevingssituatie laten zitten.

Deze mensen gaan niet failliet en verdwijnen, zoals bedrijven die in de min leven. Het zijn mensen en wij leven in een samenleving. Dat er mensen zijn, die in staat zijn om heel veel geld te verdienen door creativiteit, kennis, kunde en/of hard werken is prachtig. Niet iedereen kan veel verdienen met zijn beroep. Echter, de basis, zoals nu bij uitkeringen, plus tabak, blow en alcohol. Zou zolang wij in een maatschappij wonen – waar het eigenlijk gewoon is om slechte gewoontes te hebben. Hiervoor een slechte gewoonte vergoeding voor moeten krijgen! Dit is misschien een gek idee. Maar, 1.4 miljoen mensen, die geen geld hebben om hun slechte gewoontes te betalen, moeten we hier echt wat aan doen. Mijn stelling is dat dit ook resulteert in minder slechte gewoontes en meer succesvol stoppen – dan het huidige verslavingsbeleid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd!